Jag och Stina var helt slut när vi kom hem från universitetet i dag, men så började intrycken åter igen sjunka in och resultatet blev ett väldigt långt blogginlägg. Så nu kommer alla känslorna på en och samma gång, som Per Gessle skulle ha sagt.
VAD GÖR DE OM DAGARNA EGENTLIGEN?
I morse gick vi som vanligt upp klockan 6:15, tog bussen 7:30 till universitetet och sedan var det hårt jobb hela dagen som gällde. Men så är det långt ifrån för alla här. Visst finns det många som jobbar hårt, ofta hemifrån, med mycket kroppsarbete och från soluppgång till solnedgång – men tempot här är helt annat än det är i Sverige. Jag har svårt att se att det skulle vara vanligt att man "går in i väggen" här.
Så här ser en helt vanlig dag ut för de flesta lärarna på universitetet i Bahir Dar:
De kommer till jobbet runt 8, eller senare om de inte har någon lektion, sedan tar de en fika i cafeterian med sina kollegor och går därefter och sätter sig på sina kontor och surfar lite. Sedan kanske de håller i en föreläsning, (och de är inte längre än 50 minuter), äter lite lunch, surfar lite till och sedan åker de hem.
I dag hade varken Zelalem eller Anteneh någon föreläsning, så Zelalem bjöd hem mig och Stina till sitt hus för lunch (där hans blivande fru redan hade maten klar) och sedan blev det även lite "coffee ceremoni".
VARFÖR SÅ BRÅTTOM?
Vardagstempot är så behagligt här, ingen går snabbt (och med snabbt menar jag mitt vanliga promenadtempo) och ingen skyndar sig eller stressar upp sig i onödan. Jag kan bara tänka mig vilken chock det måste ha varit för Zelalem och Anteneh att besöka Stockholm – staden där alla springer överallt och där alla är stressade, jämt.
SENSOMMARKVÄLLAR, MEN UTAN DOFTEN AV GRILLAT
Dessutom älskar jag hur levande Bahir Dar är. Alla är ute jämt – träffas, umgås och har trevligt. Det känns som att varje dag här är som den underbaraste av svenska sommarkvällar. Folk är ute och promenerar, det luktar mat och man hör människor överallt. Men inte stressade människor, utan människor som verkar vara på semester.
DET HÄR MED ATT BOKA IN SAKER ...
En annan sak jag har tänkt på är det här med planering. Här planerar man inte, i alla fall inte längre fram än för i morgon, och allt känns så spontant och avslappnat. Visst har det sina negativa sidor – allt tar betydligt mycket längre tid här än i Sverige – men jag tycker ändå att det positiva väger tyngre. Det känns som att vi är gjorda för den här livsstilen, det känns i hela kroppen. Den svenska livsstilen, min vanliga livsstil, känns så konstgjord och plastig i jämförelse. Men jag slår vad om att det inte kommer att ta mer än några dagar efter min hemkomst till Sverige innan jag är insocialiserad i den igen.
OCH VAR ÄR BUSSEN?
Ja, bussen kommer allt – men den kommer aldrig i tid. Hade vi varit i Sverige hade alla blivit stressade, suckat, kollat på klockan, klagat lite, och blivit ännu mer stressade. Och när bussen till slut hade kommit, tre minuter försenad, hade förseningen troligen inneburit en väldigt dålig start på dagen (och ett dåligt humör som säkert hade hållit i sig ett bra tag) för de flesta resenärerna. Här – här bryr sig ingen. Alla står bara tålmodigt och väntar – i fem minuter, tio minuter eller en timme – det spelar inte så stor roll. Bussen kommer ju, förr eller senare.