Jag heter Therese.

Tummen upp

Publicerad 2009-12-28 22:12:01 i Allmänt,



Jag har kollat egenom gamla bilder efter jobbet. Bilden är tagen för ett och ett halvt år sedan och innehåller många saker som jag tycker om; Adam, Ulle, Stefan, sommar, glädje, lisebergsarmband, och bruna kroppar (i alla fall några).

Nu ska jag sova. Det är nämligen jobb, jobb, jobb imorgon. Dessutom kommer Adam hit någon gång imorgon. Han skulle ju egentligen ha kommit hit ikväll, men hans tåg blev försenat. Orsak - mycket snö? - I don't know. Hur som helst får han tillbringa natten på hotell i Oslo. Inte fy skam det heller. Jag hade dock hellre haft honom här ikväll. Well, well.... what to do?

Nu ska jag lägga mitt nytvättade jag i sängen och kolla lite på tv innan jag vandrar in i drömmarnas land.

God natt allesammans!

Mycket text

Publicerad 2009-12-27 21:56:29 i Allmänt,

Nu är jag då än en gång tillbaka till Sandefjord. Julen har spenderats hemma i Kumla, men nu är det åter igen dags för jobb, jobb och åter jobb.

Jag kom hem till Sverige i måndags kväll kl. 20.10 ungefär. Detta var egentligen inte meningen... - jag tar det från början!

Helgen innan jul spenderades, som tidigare nämnt i bloggen, hos adams mamma och Lennart i Stenungsund (västkusten) och i Göteborg. Mysig helg med julmarknad, julfirande, kamin, filtar och god mat! Det bästa med helgen var dock att jag fick se Adam lite mer;

(Våra skift är sämst - jag jobbar förmiddag, Adam jobbar eftermiddag. Detta innebär att jag endast ser Adam när jag ska gå upp på morgonen (då sover han ganska gött) och att Adam endast ser mig när han kommer hem på kvällen (då jag ofta sover ganska gött jag också). Dessutom jobbar han varje helg, vilket innebär att jag inte ser honom så mycket då heller.)

När söndagen kom tog jag tåget mot Strömstad, för att därfrån ta en färga tillbaka till Sandefjord, (jobb även måndag och tisdag innan jag fått julledigt) och Adam hoppade på tåget hem till Hallsberg. Detta tyckte jag självklart var ganska så segt eftersom även jag väldigt gärna skulle spendera någon mer dag hemma med min familj.

På måndag morgon kommer Johannes och Sandra upp till mitt rum och säger att de blivit hemskickade från jobbet för att det är för lite att göra. Jag ringer jobbet och mycket riktigt - det finns inte mycket att göra. Jag får självklart jobba om jag vill, men det är heller inte nödvändigt att jag gör det. I och med detta sätter jag mig på nästa tåg hem, vilket resulterar i att jag är framme i Hallsberg 20.10 på måndagskvällen. Så nu vet ni hur det hela gick till.

Dagarna hemma har varit riktigt bra!

I måndags kväll gick vi (jag och Adam) direkt från tågstationen hem till Jalle där det blev väldigt mysigt framför teven. Jag tror det i alla fall. Hur som helst så kan jag inte vara riktigt säker eftersom jag sov större delen av tiden där.

På tisdagen käkades först frukost på "God Smak" tillsammans med Jalle, Elias och Adam och sedan åkte jag, Adam och Johan (bror min) för att julhandla de sista julklapparna. När detta var gjort blev det en snabb dejt med Franz, Anton, Jojo och Mickis innan jag sprang hem till den efterlängtade Bullen. Vi såg på teve, pratade, mös och trivdes ett tag. När klockan var ungefär 00.30 satte vi oss i bilen tillsammans med lussebullar, godis, julmust, bra musik och lite annat smått och gott för att köra in till Örebro (Satin) och hämta hem Adam, Elias och Jalle. Vi åkte in ungefär en timma innan de skulle bli upphämtade bara för att ha lite bilmys och picknick inne i Örebro - very najs!

Onsdagsmorgonen spenderades även den med Ulle. Vi såg på lite Desperate Housewives och pratade lite till. När klockan var halv 1 promenerade jag hemmåt för att väcka en trött Adam efter nattens bravader. Denna uppgift var mer eller mindre omöjlig så jag beslöt mig för att kila ner och fixa lite frukost på sängen. Dock var han för trött för att äta, men jag fick mig ju i alla fall en mysig frukost på sängen. Inte illa! När Adam orkat sig upp blev det pepparkaksbak för hela slanten. Pepparkaksbak med Adam var helt klart en ny upplevelse - en rolig upplevelse.

Klockan halv 6 var det övning inför julottan som skulle hållas på juldagsmorgonen och efterövningen satte jag gasen i botten. Hemma var det nämligen dags att klä granen. När granen var klädd och klockan var mycket lade sig två mycket exalterade barn (Johan och Therese). Det var nämligen dagen före doppardagen och imorgon var det julafton...

Julafton - awesome!

Jag orkar inte berätta nu... jag kanske berättar någon annan gång!

Juldagen:

Julottan på morgonen - jag och Adam gick upp klockan 5 på morgonen
Dagen - jag och Adam sov som stockar
Kvällen - vi åker till Frimis där hela Alléskolan befinner sig. Så sjukt kul att träffa alla igen!

Dagen efter juldagen begav sig familjen till farmor. Det berättar jag också om någon annan gång. Nu vill jag sova!

Imorgon är det hur som helst jobb igen. Börjar halv 9, slutar halv 5 om jag inte jobbar övertid. Klockan 23.30 kommer Adam hit med tåg - yippie!



HEEEELG!

Publicerad 2009-12-18 17:17:58 i Allmänt,

Nu kom den otroligt efterlängtade helgen. Jag behöver den verkligen. Denna helg kommer det dessutom att hända någonting nytt. Det blir faktiskt Sverige denna helg. Inte Sverige - hemma i Kumla, utan Sverige i Svenshögen - västkusten, och Sverige i Göteborg på Lisebergs julmarknad. Det blir en helg med Airi och Lennart helt enkelt!

I kväll är det hejdå-kareoke med MPX-teamet. Frida ska nämligen sluta nästa vecka och sedan åka hem till Karlstad. Kommer faktiskt sakna henne en hel del. Teamet blir inte detsamma. Planen är alltså för tillfället att spinga in i badrummet och göra mig presentabel för kvällen!

Ciao.

PS. Jag saknar Ulle.

Ledig eftermiddag

Publicerad 2009-12-16 19:30:53 i Allmänt,

Idag var det väldigt lugnt på lagret. Kanske inte så konstigt med tanke på att alla jobbade galet intensivt och länge igår för att slå MPX-rekordet. And by the way - we made it!

Idag var det hur som helst inte så mycket att göra eftersom vi hade fått ut i princip alla beställningar igår. Detta innebar också att jag fick sluta kl. 15.00 istället för 19.00 - så otroligt skönt! Jag var nämligen helt slut idag.

Så fort jag tagit mig från jobbet till Sandefjord City passade jag på att besöka Hvaltorvet (köpcentrumet i Sandefjord). Egentligen gick jag dit för att leta potentiella julklappar - så blev det dock inte. Istället inhandlades en t-shirt och ett par jeans-tights till myself för sammanlagt 99 NOK - inte illa!

Helgen

Publicerad 2009-12-13 16:22:36 i Allmänt,

Jag har börjat inse att det är totalt omöjligt för mig att ständigt hålla bloggen uppdaterad. Därför får det bli som det blir.

Helgen:

I fredags slutade jag halv 4 på MPX. Efter det hade jag en lugn eftermiddag, tog en dusch och mös sedan tillsammans med resten av kollektivet framför Idol-finalen - very nice!

I lördags jobbade jag från 10.00 till 16.00 på MPX vilket innebär:

* 6 timmar övertid - (övertid innebär bra timlön)
* betald lunchrast
* gratis pizza till lunch

Inte fy skam alltså!

När jag kommit hem från jobbet slängde jag mig in i duschen och gick sedan över till David och Elias, där en hel del folk hade samlats för att laga middag tillsammans. Hela kvällen gick egentligen ut på att ta farväl av David och Elias som ska flytta från Sandefjord nu i veckan. Efter en god middag med äcklig, inköpt lakris- och russinsås vandrade hela skaran bort till en annan skara som också villa ta farväl av dem. Trevlig kväll hur som helst!

I söndags (idag) vaknade jag av solen, och inte av alarmet, för första gången på hur länge som helst. Det blev några sex and the city-avsnitt till frukost, men sedan var det dags att göra sig i ordning för photo shoot med Emil. Han har några foto-projekt pågång som han planerar att använda som ansökningsmaterial till en fotoskola (om jag har förstått saken rätt). Ett av projekten är seriefigur-inspirerat så idag poserade jag som en bov.

Det var väldigt roligt (särskillt med allt folk som nog undrade vad vi höll på med) men sjukt kallt. Jag hade på tok för lite kläder för dagens temperatur, men vad gör man inte för konsten?

Nu på eftermiddagen har jag tvättat och städat rummet. Två sysslor som verkligen behövde uträttas. Man får väl passa på när man är ledig helt enkelt! Nu kvarstår bara damsugningen.

Ikväll är det tacos med kollektivet and some more som gäller - mys, mys mys!

19 vintrar - HURRA!

Publicerad 2009-12-07 16:35:41 i Allmänt,

Idag, den 7 december 2009, fyller jag, Therese Högberg, 19 år. Dagen började klockan kvart över 6 (tror jag) då Adam, Emelie och Bella tågade in sjungande i rummet med tårta, frukost och presenter. Lite som "de tre vise männen" faktiskt. Mysigt och sjukt starkt var det av dem att plåga sig upp så tidigt för min skull.

Den här veckan jobbar jag 07.30 till 15.30, men jag är säker på att det kommer bli en hel del övertid. Jag totalvägrade dock idag och sa att jag var tvungen att åka hem för att se på "Sex and the city-boxen", som jag fått i present av min familj i helgen. Mer najsiga saker som jag har planerat för min födelsedag är till exempel en dusch, kanske ett snabbt solariebesök, en pizza och kanske ett vågigt hår. Snart kommer Emelie hem, och efter henne rullar nog kollektivvännerna in en efter en.



I helgen var jag som sagt hemma i Sverige. Jag åkte till Oslo efter jobbet i fredags och tog därefter nattbussen till Örebro. Ungefär klockan 04.00 var jag hemma i min säng för att försöka få några timmars sömn. Klockan 09.10 hade jag tandläkarbesök och vid lunchtid var det dags för julbord på resturang med tjocka släkten - trevligt, trevligt! Helgen var hur som helst najs.

Det underliga är bara firandet av min födelsedag. Vi firade mig lördag kväll hemma i Kumla, och på söndag morgon blev jag väckt av sång, paket och tårta. Alltså har jag detta år haft 3 födelsedagar - skumt! Jag klagar dock inte det minsta. Jag tycker nämligen om att fylla år!

Filosofianalys

Publicerad 2009-12-05 10:54:00 i Allmänt,

Filosofi A
Våren 2008
Charlotte Ericsson
Therese Högberg
SP2b

– Vad vet jag egentligen?

(Jag förstår om ingen orkar läsa detta. It´s up to you!)


Jag kommer under den här analysen att gå in mycket på vårt medvetande, vad jag egentligen kan vara säker på, om jag nu kan vara säker på någonting? Dessa olika frågeställningar ska jag diskutera så gott jag kan med inspiration från Thomas Nagel, och hans bok ”Vad är meningen med alltihop?”.  Han har flera intressanta teorier om, ”vad vi egentligen kan veta”, och jag ska försöka att bearbeta dem så bra som möjligt. Jag vill också vara väldigt specifik och kommer därför inrikta mig på vad jag egentligen kan veta om mitt eget medvetande och inte om andras.


Tänk om det faktiskt är så att jag i själva verket fick mitt minne för en minut sedan eller till och med nu? Hur vet jag att jag inte började existera just nu i detta ögonblick komplett med mitt minne, mina tankar och idéer. Jag kanske precis har programmerats med all information som för mig är mitt förflutna. Vad är det då som får mig att ställa den här frågan? Jo, om vi egentligen inte kan vara säkra på att världen utanför vårt medvetande existerar, hur kan vi då vara säkra på att vi existerade före nuet?


Det enda jag egentligen kan vara säker på är att mitt medvetande existerar här och nu. Jag kan inte veta att min kropp existerar eller att mitt medvetande existerade igår. Det enda jag kan vara säker på att jag existerar här och nu, säger Thomas Nagel. Hur kommer sig då detta? Hur kan jag vara så säker på det? Ja, säker kan jag egentligen aldrig vara. Även om jag har tydliga grunder för just min teori kan ju grunderna till min teori vara felaktiga. Dock kan man se på det såhär: Vad jag än tror så grundar det sig på mina upplevelser, tankar, känslor och sinnesintryck. Om jag till exempel tror mig veta att flaskan jag håller i är brun och hård så grundar det sig direkt på mina sinnesintryck och mina tidigare upplevelser, då jag lärde mig vilken färg som hette brun och att det är så det känns när någonting är hårt osv. All min kunskap om den yttre världen så som den inre grundar sig alltså på dessa fyra ”faktorer”, vilka jag också skulle kunna kalla för mitt medvetande. Mitt medvetande är det enda jag har omedelbar tillgång till, vilket är därför det mer eller mindre kan bevisas. Det vill säga mitt medvetande just nu i detta nu. Inte vad jag tror var mitt medvetande igår. I vår vanliga vardag brukar vi dock inte gå runt och tvivla på existensen av våra händer till exempel. Vi tror oss vara medvetna om dem direkt. Därför är det extra intressant när man väl får tid att tänka efter. Det är ju först då man kan komma närmare sanningen. Då man inte antar att allt som sägs måste vara sant.


Men tänk om. Tänk om jag absolut inte kan lita på att mitt medvetande finns heller. Det kan faktiskt lika gärna vara så att jag lever i en illusion eller en dröm, så som Nagel nämner i hans bok. En dröm som är precis så som den jag drömmer om natten då jag ligger och sover i min sköna säng. Den enda skillnaden är att jag inte kan vakna upp ur drömmen och att istället för min sköna säng finns ingenting. Ingenting alls att vakna upp till. Om det här verkligen var den sanna versionen av vårat så kallade liv. Kan jag då bevisa den? Nej jag tror faktiskt inte det, för om detta nu är en illusion så finns jag ju egentligen inte alls. Då är jag ju inte verklig. Inte heller den här filosofianalysen. Inte heller du. Om ingenting existerar förutom i själva verket illusionen borde den inte kunna bevisas. Varje belägg jag lägger fram, varje slags bevis jag får fram skulle bara vara en del av drömmen. Jag kanske försökte bevisa min existens genom att nypa mig i armen. ”Det kändes faktiskt”. Är detta ett bevis då? Nej, det är bara något ytterligare som finns med i drömmen. Därför kan jag tycka att det vore lättare för mig att välja en teori där jag faktiskt existerar, för min egen skull.  Om jag skulle gå runt hela livet och tro att jag levde i en illusion skulle ingenting heller spela någon roll för mig. Det skulle ju inte spela någon roll vad jag gjorde eftersom det egentligen aldrig skulle hända.


Om det istället är så att vi i själva verket existerar då? Både kroppsligen och själsligen, men också att yttervärlden existerar, så som våra forskare säger sig veta att den gör. Ja, men hur kan de egentligen bevisa detta då? Problemet här är att de faktiskt inte kan det. Som jag nämnde i början av den här analysen så grundar sig allt vi tror på, på vårt medvetande. Vi kan egentligen inte bevisa någonting utom vårt medvetande. På något sätt blir människors försök att bevisa yttervärlden bara argumentationer runt i cirklar. Detta är ett citat från boken: ”Om du försöker bevisa trovärdigheten hos dina intryck genom att hänvisa till dina intryck, då argumenterar du i en cirkel som inte kommer att föra dig någonstans” Och vad vill han säga med detta då? Jo, att alla möjliga bevis du försöker frambringa i själva verket grundar sig på dina sinnesintryck. Du hävdar att du vet att bordet existerar för att du ser det och för att ljuset reflekterar avbilden till dina ögon. Dessutom känner du på bordet och konstaterar ännu en gång att det verkligen existerar. Alla dessa belägg du nu lagt fram grundar sig på dina sinnesintryck, vilket inte bevisar någonting annat än existensen av ditt medvetande. Om vi nu utgår från att vi inte lever i en dröm eller illusion.


Jag skulle vilja gå tillbaka till min inledning. Den första frågan jag egentligen ställde mig själv var, tänk om jag i själva verket fick mitt minne för en minut sedan eller till och med nu? Det är en mycket intressant fråga som jag är säker på att inte alla har tänkt över. Ja, för vem skulle egentligen ens komma på tanken? Jag tycker dock inte att man kan idiotförklara den teorin på en gång bara för att den verkar orimlig i den vetenskapliga värld vi faktiskt lever i idag. Om vi istället kunde försöka bevisa denna teori på något sätt kanske fler folk skulle kunna ta den till sig. Visst, men hur skulle man egentligen kunna bevisa en sådan sak? Enligt Thomas Nagel är det nästan svårare att bevisa motsatsen. Det är självklart svårt att bevisa att den teorin är sann också, om inte näst intill omöjlig. Det jag menar är bara att i och med att mycket är svårt att bevisa öppnar det också fler möjligheter för oss. Vi blir inte lika låsta på en teori, och jag anser att livet på en gång blir mer spännande också. Om vi då går över till det jag hittade i boken kring denna typ av tänkande så skriver han såhär: ”De enda beläggen för att du inte skulle ha kunnat börja existera för ett par minuter sedan grundar sig på trosföreställningar om hur människor och deras minnen kommer till. Trosföreställningar som i sin tur vilar på föreställningar om vad som hänt i det förflutna. Men att stödja sig på dessa trosföreställningar för att bevisa att du existerade i det förflutna skulle än en gång vara att argumentera i en cirkel” Han har faktiskt väldigt rätt i det han skriver. Jag finner det väldigt svårt eller näst in till omöjligt att bevisa överhuvudtaget någonting alls. I alla fall till 100 %. Detta gör, som jag tidigare sa, att vi får många fler alternativ. Allt är egentligen möjligt, och det är faktiskt svårare att motbevisa en teori, i mina ögon, än att förklara den möjlig.


Vad tror jag då? Vad har jag kommit fram till genom den här analysen? Jo, som jag sa tidigare finner jag det svårt att riktigt fastna för en teori mer än en annan på grund av att jag egentligen har en väldigt stor valmöjlighet. Förmodligen mycket större än många andra människor. Detta eftersom att inte alla människor möjligtvis har läst böcker om vår existens eller medvetande och för att alla människor inte är lika filosofiska. Många människor nöjer sig bara med att det är som det är. Även om jag ser fler möjligheter är det ju i slutändan lättare för mig att utgå från att vi existerar för att jag ska kunna leva mitt liv till fullo. Om det nu är en illusion eller dröm vi ”lever” i, spelar ju egentligen ingen roll för mig eftersom jag ändå uppfattar den som verklig. Om jag började existera för en minut sedan spelar heller ingen roll. Vad kan jag egentligen göra åt det? Ingenting. Så nej, det enklaste och bästa alternativet för mig är faktiskt att bara utgå från att vår värld är verklig. Sen om fallet inte är så spelar ingen roll. För på detta sätt får jag ändå ut mest av mitt liv, på det sättet att jag inte behöver gå omkring att beklaga mig varje dag över att jag inte existerar och på att vad jag än gör spelar det ingen roll. Nej, ett sådant liv tror jag inte någon vill leva. Jag vill bara poängtera att jag inte anser att den här analysen var obetydlig just eftersom jag ändå väljer att hålla mig till det ”vanliga” antagandet om att vi alla existerar liksom vår omvärld. Nej, tvärt om så tycker jag att det är viktigt för alla människor att få en bredare syn på livet, även om de väljer att hålla sig till det ”normala” så som jag.

 

 

Livet i Sandefjord

Publicerad 2009-12-04 17:30:54 i Allmänt,

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade bloggen igen. Varför? Jag vet egentligen inte. En anledning kan vara att jag jobbar större delen av dagarna och att jag inte gör mer än att äta och sova när jag kommer hem. En annan anledning kan vara att jag inte har någonting att uppdatera.

Den senaste nyheten i mitt Sandefjord-liv är att jag fått fast jobb och skift på Komplett. Hur länge jag kommer få jobba kvar är ännu inte klart, men jag behövs helt klart i december och antagligen hela januari också. Julstressen och julklappshandlandet märks av på lagret - det vill jag lova!

Det kommer antaligen också bli en del övertid nu i december, vilket jag absolut inte har någonting emot - money, money money.

Nu ikväll klockan 19.55 ska jag sätta mig på en buss till Oslo för att sedan där ifrån ta nattbussen hem till Kumla. Jag ska till tandläkaren imorgon, och detta besök kommer bli mitt sista gratisbesök här i livet. Jag ska alltså passa på att njuta lite extra.

Mitt i allt jobbande har jag tappat koll på tiden. För en minut sedan insåg jag att jag faktiskt fyller år om knappt tre dagar - sjukt! Var det inte nyss oktober?

Nu ska jag fylla min mage med föda, ta hand om tvätten och packa min Sverige-väska. So long!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela