Jag heter Therese.

Sista dagen i Bahir Dar

Publicerad 2012-12-25 07:18:00 i Allmänt,

Min CDMI-sticka har slut på pengar efter videoskypande med familjen och släkten i går. Jag kommer antaglien inte att ha internet igen förrän på torsdag då jag och Stina har vaknat till i vårt hotell i Addis (som förhoppningsvis har WiFi). Därför vill jag bara säga lite snabbt att gårdagen var fantastisk, men väldigt sorglig. Det blev många jobbiga farväl och oändligt långa kramar. Nu packar vi för fullt, för snart ska vi i väg och äta "hejdå-lunch" med några universitetslärare, säga hej då till alla studenter på universitetet och på "hejdå-middag" för Benita och Yngve hemma hos doktor Samuel och hans fru i kväll. (Men vi åker ju också så det blir lite dubbelt). Bilder från julafton kommer så snart jag har internet igen.
 
Hej då Bahir Dar, tack för den här tiden!

God Jul från Etiopien!

Publicerad 2012-12-24 06:00:00 i Allmänt,

I går satt jag och Stina med uppsatsen hela dagen, och på kvällen hade vi julkonsert i Seventh-day Church. Vi sjung jullåtar tillsammans med församlingen och hade det allmänt trevligt! Efter konserten var vi hembjudna på en liten försmak till julbord hemma hos Wäli och hans fru, så nu är vi mer taggade än någonsin inför dagens julfirande.
Det är julafton i dag! Hur sjukt är inte det?
 
Vår julafton ska firas på följande vis: Frukost på juicecaféet i Addis Alem, manikyr och pediyr på Kuriftu för att bli julfina och klockan 3 ska vi vara hos Benita och Yngve. Där ska det sjungas julsånger, ätas julbord, bytas julklappar och kollas Kalle Anka. Det blir med andra ord en riktig julafton!
 
Nu ska vi bege oss mot juicecaféet!
 
 

I går var det fjärde advent, och det firades med en julkonsert.



Kören sjunger silent night tillsammans med församlingen på 4 olika språk; tyska, svenska, engelska och amhariska.



Det finska julbordet som Pirjo hade förberett. (Men det var ganska likt det svenska.) MUMS!


Gullungen som stod för underhållningen under kvällen. Top 10 sötaste ungen i världen, inte konstigt att man vill ta med henne hem!
 

Trodde vi ja ...

Publicerad 2012-12-21 17:41:00 i Allmänt,

En uppsats blir tydligen aldrig klar. Det finns alltid saker som ska skrivas till eller ändras. Jag hoppas att vi är klara innan examen!
 
// trött tjej

Känslan som infann sig när vi skrev uppsatsens sista mening

Publicerad 2012-12-21 10:51:00 i Allmänt,

Nu är vi i princip klara, och det känns väldigt skönt! Kvar har vi att fixa till referenser, lägga in bilder och lite andra småsaker som till exempel att gå igenom felstavningar och grammatik, men förhoppningsvis är det mesta av innehållet klart. Det firar vi med att koka pasta på vår lilla eldrivna kokplatta – let's hope we have el!

"Uppsatslediga" för en dag

Publicerad 2012-12-21 06:06:00 i Allmänt,

I går tog vi en hel dag ledigt från uppsatsskrivandet och lyxade till det riktigt ordentligt med massage och poolbesök. På kvällen var det dags för julpyssel tillsammans med Kathy, Alan, Benita och Benitas vän som är här och hälsar på över jul (männen, dvs Yngve och Benitas väns man, stannade i köket och lagade varma mackor åt oss). Vi gjorde smällkarameller, flätade hjärtkorgar och garntomtar och hade allmänt trevligt!
 
I dag ska vi återigen ta tag i uppsatsskrivandet och om några timmar är vi hembjudna till Haimanot på lunch och coffee ceremoni. Hon är en väldigt trevlig tjej som jobbar på som lektor i Gender and Development Studies på Bahir Dar University. Jag och Stina intervjuade henne om traditioner och könsskillnader i förrgår och då sa det klick.
 
PS. I går bokade vi även flyg från Addis till Mombasa och från Nairobi till Addis, och i dag ska vi antagligen betala för safari i Masai Mara, ett nationalreservat i sydvästra Kenya, och leta hotell i Mombasa. Fy vad härligt det ska bli!
 
Benita gjorde special-smällkarameller.
 
 
Stina och hennes galet muskulösa garntomte.
 
Jag myser med garntomten och testar mina nya julörhängen.

Jordens undergång närmar sig

Publicerad 2012-12-19 19:42:00 i Allmänt,

Det värsta oväder jag någonsin har bevittnat är här. Jag tvivlar inte det minsta på att jordens undergång snart är här. 
 
Vi har precis varit på körövning hemma Wäli och hans underbara fru, och när den var slut erbjöd sig doktor Samuel att skjutsa hem oss. När vi började närma oss "Addis Alem" släcktes alla gatlampor och det blev kolsvart. Elen hade gått. Visst hade vi hört att det åskade, och visst hade vi sett att det blixtrade och regnade under hela bilresan, men jag hade aldrig kunnat tro att ovädret var så våldsamt som det faktiskt var. När jag öppnade bildörren, och gjorde mig redo för att springa ut till porten och in i vårt hus för skydd, fullständigt vällde det in vatten i bilen. Visst har jag hört uttrycket "himlen öppnade sig" förut, men jag trodde aldrig att jag faktiskt skulle få uppleva det så bokstavligt. Det tog ungefär 15 sekunder för oss att ta oss från bilen och in i huset, och på den extremt korta tiden lyckades stormen duscha ner mig fullständigt. Det RINNER vatten från mitt hår i skrivande stund. Det känns som att jag har gått ut ur duschen och satt mig i soffan, utan att först torka mig med en handduk.
 
Nu sitter vi i ett mörkt hus, lyssnar ofrivilligt på det hårda regnet och den våldsamma blåsten och ser hur himlen med jämna mellanrum lyses upp av en ny ilsken blixt. Hjälp ...

Resultatskrivande

Publicerad 2012-12-16 13:45:00 i Allmänt,

Just nu sitter vi och färgkodar, skriver resultatkapitlet och har oss. Tråkigare kan man ju ha! Annars har jag inte så mycket att blogga om. Vardagen med stort V har verkligen infunnit sig och det finns inte så mycket intressant att skriva längre. Inte lika många spännande intryck eller insikter, vi har blivit lite avtrubbade och en aning immuna mot de kulturella konstrasterna som förut var så extremt tydliga. Men så har det å andra sidan gått fem veckor sedan vi kom hit i morgon!

 

Lucia-dagen i bilder

Publicerad 2012-12-13 20:48:00 i Allmänt,

Efter en grötfrukost tog vi en taxi till "down town" och marknaden. Där shoppade vi lite hemliga saker (kanske en julklapp till en viss mamma) och även ...


... 1 kilo jordnötter vardera. Eftersom Fanny i princip kan prata flytande amhariska var det betydligt färre som försökte lura oss att betala allt för mycket mer i dag. 


När vi kände oss färdigshoppade tog vi en lunch på "Wawi", riktigt gott som vanligt. Och sedan bestämde vi oss för att utmana ödet genom att simma efter maten. Men det gick ganska bra ändå.


På kvällen blev det luciabuffé och kalas för Benita. De hade dukat upp ett helt fantastiskt julbord med tunnbröd, massa andra olika bröd, ostar, risalamalta, saffransbullar, pepparkakor och så klart – hemkokt GLÖGG. Så fruktansvärt gott!


... och så blev det självklart ett litet luciatåg. Wäli var också med, men han står och gömmer sig med sitt dragspel bakom dörren. 


Det har varit en riktigt bra dag i dag, och morgondagen blir nog inte heller så tokig. I morgon förmiddag ska vi unna oss en timme "Swedish Massage". Det kostar bara 200 birr (det är ca 80 svenska kronor) så vi planerar att leva lyxliv i morgon!
 
 
 
 

Finbesök och lucia!

Publicerad 2012-12-13 05:35:00 i Allmänt,

I går kväll klockan åtta landade Fanny med planet i Bahir Dar – en väldigt trevlig norrlänning som jag och Stina träffade på MFS-kursen i Härnösand i september. Hon studerar till sjuksköterska och skriver sin uppsats i Addis Abeba, men nu är hon klar och redo för lite semester (till min och Stinas glädje). 
 
Snart ska vi få i oss lite gröt så att vi orkar med en tur i stan och på marknaden. Sedan blir det lite lunch på favoritrestaurangen Wawi, ett poolbesök och i kväll blir det kalas för Benita och luciafirande på samma gång. Det blir glögg, lussebullar och pepparkakor hemma hos Wäli (en finsk herre, och jag har ingen aning om hur man stavar till hans namn) och hans fru. Jag, Stina, Fanny, Yngve, och Wäli ska gå lussetåg. Bilder kommer.
 

Resultatskrivning, glasskalas och julpost

Publicerad 2012-12-11 15:07:00 i Allmänt,

I dag började vi att skriva på resultatdelen – BIG MOMENT! Dessutom nådde vi vårt delmål precis, 40 sidor, vilket betyder att det är dags att fira. Snart ska vi ge oss ut för en kvällsglass!
 
En annan kul sak som hände i dag var att jag fick post. Familjen i Kumla hade skickat ett litet julpaket med nödvändiga saker till oss – och gissa om vi blev glada. Vi fick en varsin adventskalender, en varsin tomteluva, en varsin påse ahlgrens bilar och en varsin påse JULSKUM!

Blue Nile Falls

Publicerad 2012-12-09 15:17:00 i Allmänt,

I dag tog jag och Stina bussen till de beryktade "Blue Nile Falls", som numera knappt existerar eftersom de avleder vattnet i blå nilen till ett vattenkraftverk. Men vi kände att vi ville åka dit ändå, vi bor ju bara en timme bort. Efter en skumpig, svettig och trång bussresa var vi framme. Vi letade rätt på en guide, betalade inträde och sedan började den drygt 2 timmar långa vandringen under den heta etiopiska solen.
 
Vi började vandringen med att bunkra upp med sockerrör – etiopiskt godis.
 
 Vi gick över en bro och vilade lite i skuggan av ett träd, då tog guiden ett kort på oss.
Snygga brudar.
 
Det fanns många barn överallt. Alla vad bra på engelska och ville hälsa på oss och sälja saker till oss.
 
Eller ja, alla ville ju sälja saker till de vita tjejerna. Även deras föräldrar.
 
Och så kom vi fram till de beryktade vattenfallen – det var ju inte direkt någon imponerande syn. Guiden såg besvikelsen i våra ögon och erbjöd oss att ta en längre tur, förbi en fors. Om vi väntade lite längre kanske det skulle komma mer vatten, berättade han.
 
Vid forsen fanns kvinnor som tvättade kläder och män som badade nakna. Men jag tog inga bilder på de nakna männen.
 
Stenarna i forsen var hala, så vi fick hjälp av några trevliga killar att ta oss över. Stina var nöjd!
 
Och så kom vi tillbaka till vattenfallen. Den snälla guiden hade rätt – vattnet kom – och ni kan ju gissa hur glada vi blev!
 
På vägen tillbaka till bussen hittade vi Khat, en etiopisk tobakliknande växt. Vi tog några blad som färd-snacks.
 
Och så gick vi igenom en liten by med väldigt glada barn. Alla villa vara med på kort och röra på den vita, blonda tjejen med kameran. Det var kul till en början, men lite småjobbigt när de hade blivit mer än 10 och även de stora barnen började omringa mig.
 
 

Kulturfestivalen

Publicerad 2012-12-08 10:46:00 i Allmänt,

I morse, halv 7, åkte vi in till "downtown" (tillsammans med vår nattvakt Tiruneh) och den nybyggda arenan för att få se kulturfestivalens stora parad. Den nya premiärministern höll tal och det var imponerande många som deltog, både i paraden och i publiken. Stoltheten de känner över sitt land och de många olika kulturer och etniska grupper som finns här genomsyrade hela arenan – riktigt häftigt!
 
 
I gryningen, på väg mot arenan.
 
Det finns cirka 80 etniska grupper i Etiopien, och alla har sina egna kulturer med specifika kläder, föremål och frisyrer.

"Tacktalet"

Publicerad 2012-12-07 20:30:00 i Allmänt,

Nu är klockan halv elva på kvällen och min födelsedag har kommit till sitt slut. Den har varit helt fantastisk, och jag är väldigt rörd över allas ansträngningar att göra den här dagen speciell för mig. Så här kommer ett litet tacktal, hehe.

Först och främst vill jag tacka Stina för att hon pallrade upp sig så tidigt på morgonen (jag vet hur jobbigt det är för henne), bara för att jag (som är en riktig morgonmänniska) inte skulle gå upp av ren uttråkning innan henne. Jag vill också tacka henne för alla de fina presenterna och för hela den fantastiska dagen! Sen vill jag tacka Benita och Yngve för chokladkakorna de bakade och för adventsljusstaken som de specialbeställde i morse och som jag fick i present. Sedan vill jag tacka alla underbara människor som kom till Tana Hotell i kväll och firade min födelsedag med mig, och för alla fina presenter jag fick. Och tack till alla som har gratulerat mig på något sätt under dagen! Jag har haft en helt underbar dag!
 
Här är adventsljusstaken som jag fick av Benita och Yngve.
 
Middag på Tana Hotell med massor av underbara människor.
 
Här är en av de goda chokladkakorna som Benita hade bakat.

Happy Birthday to me

Publicerad 2012-12-07 05:13:00 i Allmänt,

I morse, klockan halv 7, blev jag väckt av Stinas skönsång. Vilken morgon, vilken tjej!
Nu kollar vi på vänner och äter gröt, och snart ska vi ge oss i väg till en något slemmig men väldigt svalkande pool. Inte illa!
 
Här är en halvknaprad chips och kaktårta.
 
Och jag fick massa fina presenter också!
 
Fina Stina och vårt fina myggnät.
 
Stina fick också en fin present i hennes body shop-kalender.
 
Does she know me or WHAT? Alla mina favoriter på samma gång.

Långhelg!

Publicerad 2012-12-06 16:59:24 i Allmänt,

I skrivande stund skickar Stina in uppsatsversion 2.0 till vår handledare. När mailet är skickat tar vi helg, och på måndag kör vi igång med resultatskrivandet. Det blir en riktig långhelg, och en av anledningarna till det är att det är min födelsedag i morgon. En annan är att det är kulturfestival i Bahir Dar den här helgen och att det finns väldigt många spännande saker att göra och se på.
 
I kväll ska vi börja firandet av vår ledighet med att kolla på film och äta snacks, inte helt fel!
 
Det var ovanligt få personer på universitetsbussen i morse. Ingen sarkasm, tro det eller ej!
 
Det händer extra mycket på main campus nu när det är kulturfestival. Och i går var vi på invigningen på universitetet. Det var riktigt häftigt! Lite liknande OS-invigningen, fast i betydligt mindre skala.
 
I dag kom GT fram till oss, precis innan vi skulle åka hem från campuset, och frågade om han fick ta ett kort med oss. Här är vi: Stina, GT, jag och GT:s klasskompis.
 
Hemma på vår gata i stan. 
 
Vi shoppade lite kakor och chips på "family's choice" inför födelsedagsfirandet i morgon. Jag längtar redan! I dag såg vi att det stod på svenska på kakpaketet. Inte alls oväntat! Sarkasm, tro det eller ej.
 
 
 

LIVE – Från drömmarnas land

Publicerad 2012-12-05 04:45:00 i Allmänt,

Klockan var bara 06:22 när jag vaknade. Men jag vaknade upp mitt inne i drömmen och allt är fortfarande glasklart. Jag drömde att det var min födelsedag och att några studenter hade läst mitt förra blogginlägg och bakat en injera-tårta åt mig. Haha! Gamla kärlekar kom tillbaka och gick sedan igen, och så fick jag träffa hela den värmländska släkten. Och det var ju väldigt trevligt!
 
Nu är klockan kvart i 7 och jag sitter vid köksbordet. Det är ingen idé att jag lägger mig igen; för har jag vaknat, då har jag vaknat. Särskillt nu när halsen svider och illamåendet fortfarande hänger över mig från gårkvällens snacksande. Nu sa jag försöka hitta på något roligt att sysselsätta mig med tills Stina vaknar!
 
 

Köttbullsmiddag och exotiska djur

Publicerad 2012-12-04 20:09:00 i Allmänt,

I kväll har vi varit hemma hos Benita och Yngve på "köttbullsmiddag". Och jag fick en bit mörk choklad innan jag åkte hem – helt underbart!
 
Vi satt och pratade om Afrika, deras många olika resor och det hela slutade med att Benita slängde i väg ett mejl till en kompis som anordnar safariresor i Nairobi, Kenya. Så förhoppningsvis får vi se lite vilda djur i början av januari!
 
Annars så går arbetet med uppsatsen framåt. Vi är i full gång med författandet av de olika texterna och har observerat klart, samlat in mediedagböckerna och har gjort båda gruppintervjuerna. Nu ska vi jobba lite till i två dagar och sedan tar vi ledigt fredag, lördag och kanske söndag. På fredag fyller jag nämligen år. Vad som kommer att hända då är ganska oklart, men det kommer antagligen inte att bli någon pulkaåkning ... jag hoppas att Stina fixar en liten "injera-tårta" åt mig i alla fall!
 
 
Här är ett vilt djur som råkade fastna på bild på vägen till Gondar. För hoppningsvis får vi se något lite mer exotiskt i Kenya, om vi kommer dit.

Gondar

Publicerad 2012-12-03 18:56:00 i Allmänt,

Här hade jag tänkt skriva ett inlägg om vår helg i Gondar, men Stina hann före.
–> Check it out! <–
 
Men en liten bild på mig och Stina framför lite trädrötter kan jag väl bjuda på.
 

Vi lever ...

Publicerad 2012-12-03 10:52:00 i Allmänt,

... vi har bara inte haft internet de senaste dagarna. Men nu är det påfyllt så nu ska det inte vara några problem i åtminstone en månad framåt! 
 
I helgen har det hänt en hel del. I lördags firande vi första advent (i och för sig en dag för tidigt, men huvudsaken är att man gör det) hemma hos Benita och Yngve. De bjöd hem oss, Wendy, Kathy och Allan för ugnspannkaka med lingonsylt, saffranslängder och massa andra godsaker. Självklart tände vi första ljuset också. Sedan sov vi över i deras gästrum för att dagen efter åka till Gondar med Benitas bil och en chaufför från universitetet. Vi skulle hämta ett svenskt par på flygplatsen i Gondar på förmiddagen och när det var gjort blev det sight seeing. Vi kollade på gamla slott och kyrkor och hade en väldigt duktig guide som förklarade allt för oss. 
 
Det tog ungefär två och en halv timme att åka till Gondar så vi hade gott om tid att samla fler intryck på vägen dit och hem. Nu har vi sett den riktiga landsbygden, det "riktiga afrika" (i alla fall den bild jag hade innan jag kom hit) och det var väldigt häftigt. Mer info kommer snart – nu lunch!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela